Under vinterhalvåret är luftfuktigheten väldigt låg. Om den understiger 40% är det en mycket bra idé att tillföra fukt för att undvika trärelaterade skador som tex torrsprickor eller onödiga rörelser i ditt instrument som kräver justeringar.
Under sommarhalvåret har vi oftast tillräckligt hög luftfuktighet för att inte behöva använda dessa typer av tillbehör men under vinterhalvåret blir luftfuktigheten väldigt låg även inomhus.
Detta har negativa konsekvenser för de flesta träinstrument. Den fukt som finns i instrumentet extraheras från träet. Det finns dock varningssignaler som visar om fukt behöver tillföras innan nåt alvarligt händer. Några exempel är om bandstavarna börjar att sticka ut på sidan av halsen från greppbrädan eller om locket sjunker ihop och locket känns "räfflat" om man drar fingrarna över ytan. Locket sjunker ihop och medför att stränghöjden blir för låg och strängarna börjar "skorra" speciellt vid halsinfästningen
Om man helt negligerar dessa signaler finns risken att du får en torrspricka i locket eller andra trärelaterade skador som kräver reparationer.

Dessa skador täcks inte av garanti då det helt enkelt varit för torrt. 

Förvara alltid instrumentet i gigbag eller case med en fuktare i under vinterhalvåret så är risken mindre för att någonting händer plus att instrumentet låter bättre! En torr gitarr låter "torrt". Instrument med rätt mängd fukt mår bra och låter så mycket bättre.

Det finns en hel del produkter på  marknaden för detta ändamål. Det vanligaste är små luftfuktare som placeras i ljudhålet på instrumentet  alternativt monteras i caset.
Vissa modeller har en liten behållare som man fyller med vanligt kranvatten, eller en behållare i vilken man lägger en fuktad tvättsvamp. När vattnet dunstar tar instrumentet upp fukten. I norrlandsklimat kan man behöva mer än en fuktare för att uppnå önskad effekt. Komplettera gärna med en hygrometer. Vi har listat några bra produkter här nedan.Crafter GHC200 Humidity Control
Digital luftfuktare som själv känner av luftfukt...
395 kr
DAddario GH Humidifier
Effektiv luftfuktare för akustiska gitarrer. Torr luf...
90 kr
DAddario PW-HPK-01 Humidity Control System
Detta är ett automatiskt luftfuktighetssystem fö...
360 kr
Oasis OH-4 Humigel Replacement Kit
Påfyllningsset för Oasis luftfuktare.

The OH-...
119 kr
Oasis OH-1 / Taylor Guitar Humidifier
Den bästa gitarrfuktaren! Oasis luftfuktaren inneh...
249 kr
Oasis OH-18 Ukulele Humidifier
Nu har Oasis äntligen kommit med en luftfuktare speci...
249 kr
DAddario PW-HPRP-03 Refill Pack [3-pack]
Refillpåsar till Planet Waves HPK-01 gitarrfuktare....
230 kr
Kyser KLHA Lifeguard - Stålsträngad
Luftfuktare för stålsträngad akustisk gitar...
240 kr
Oasis OH-14 Case Plus Humidifier
Oasis använder ett patenterat system med så kall...
249 kr
Oasis OH-2C Digital Hygrometer
Var säker på att ditt instrument förvaras i...
349 kr
Oasis OH-30 Humidifier / Hygrometer
Kombinerad gitarrfuktare och hygrometer i en smart, smidig...
449 kr
Oasis OH-31 HT Tracker for iPhone
Smidigt och enkelt sätt att hålla koll på f...
595 kr